Jakub Pivoluska: "Zůstal ve mě dobrý pocit z toho, že jsem diplomku nenapsal jen a čistě do šuplíku"

07:00 8 Comments


Jakub Pivoluska vystudoval v roce 2013 Vysokou školu ekonomickou v Praze v oboru Finanční inženýrství na Fakultě financí a účetnictví. Vystudoval také magisterský program na London School of Economics and Political Science a úspěšně absolvoval zkoušku CFA druhé úrovně. V roce 2012 byl členem vítězného týmu v rámci studentské soutěže CFA Institute Research Challenge. Michal Stupavský, CFA v polovině srpna uskutečnil s Jakubem krátké interview na téma jeho diplomové práce, která v letošním roce vzbudila velkou mediální pozornost.
Jakube, přibližně před čtvrt rokem se média začala intenzivně zajímat o tvoji diplomovou práci. Co bylo jejím tématem a jak si se k němu vlastně dostal?
S panem docentem Witzanym, garantem oboru Finančního inženýrství na VŠE, jsem diskutoval téma na diplomku. Pan docent mi navrhnul psát o modelování úrokových měr s praktickou aplikací na ocenění swapových transakcích, které v minulosti uzavřelo Ministerstvo financí. Dostaly se k němu určité podklady, které mi předal. Ve finále jsem se věnoval range accrual swapu z roku 2005 se splatností v roce 2020.
Ten swap byl problematický, o co přesně šlo?
Klíčovým problémem bylo, že při uzavření byly podmínky transakce velice vychýlené ve prospěch banky, což znamená, že pro Ministerstvo financí byly naopak značně nevýhodné. Pokud by banka uzavřela protiobchod a uzavřela si pozici za neutrálních tržních podmínek, měla by zisk v řádu 3 miliard korun. Dalším problémem bylo, že tento swap nebyl ve finále ani tolik zajišťovacího rázu, jako spíše spekulativního.
Jaké metody ocenění si použil? Všechny ti daly stejný výsledek?
Použil jsem tři modely stochastického modelování úrokových sazeb a to Vašíčkův, Ho-Lee a Hull-White model. Všechny mi daly obdobný výsledek nevýhodnosti swapového kontraktu pro stát.
Jak dlouho si na práci pracoval?
Pracoval jsem na ní poměrně dlouho v průběhu roku, co jsem studoval v Londýně. Hodně času jsem strávil načítáním podkladů k teorii, přičemž asi půl roku jsem dával dohromady právě teoretickou část. Je samozřejmě otázka, nakolik jsem při tom byl efektivní a při zpětném pohledu si myslím, že by to šlo i rychleji. Samotná praktická část, tedy valuace mi trvala přibližně tři týdny. Pro kontrolu jsem valuaci udělal také na terminálu Bloomberg, která poté sloužila jako určitý benchmark k mým vlastním výpočtům.
Co pro tebe bylo při psaní diplomové práce nejtěžší?
Rozhodně to bylo pochopení teorie modelů a hlavně její aplikace, což v mém případě bylo stochastické modelování úrokových sazeb. V praxi to znamenalo naimplementovat modely do Matlabu, nakalibrovat je na tržní data a provést Monte Carlo simulace.
Jak probíhala obhajoba? A co říkala na závěry tvé diplomové práce akademická komise?
Obhajoba proběhla v sprnu 2013 a byla velice rychlá. Odprezentoval jsem připravené slidy s hlavními výstupy z mé práce a pak už pouze probíhala diskuse. Něměl jsem tam nic kontroverzního. Vedoucí i oponent práci předtím prošli, zkontrolovali ji a měli jen několik doplňujících dotazů.
Jak se to vlastně událo, že se o tvoji diplomovou práci začala zajímat média? Co bylo klíčovým spouštěčem?
K novinářům se asi nějakým způsobem dostal audit od ministerstva, pak se dostali k vedoucímu mé práce docentovi Witzanymu a někdo jim pak dal tip na moji diplomku, která je veřejně přístupná na internetu. V jednom květnovém týdnu mě ve středu novináři z Hospodářských novin kontaktovali, ve čtvrtek vydal pan ministr Babiš tiskovou zprávu, že podává trestní oznámení, v pátek se do novin dostali první zprávy o auditu a v pondělí vyšel článek o mě a panovi Witzanym.
Je pro tebe momentálně téma tvé diplomové práce ještě živé nebo je to už minulost?
Už je to spíše minulost. Náhlá vlna zájmu, kterou článek v novinách vyvolal, odezněla tak, jako i přišla. Především ale ve mě zůstal dobrý pocit z toho, že jsem diplomku nenapsal jen a čistě do šuplíku.
Jakube, moc ti děkuju za tvůj čas a cenné postřehy, a to i za kandidáty v programu CFA a naše členy CFA Society Czech Republic. Zároveň ti přeji spoustu dalších úspěchů ve tvé další profesní kariéře.




8 comments:

  1. Great post you shared, you have now become top of my list. You were unknown to me before but have found your content to be fantastic.Inventory Verification
    CA Firms
    AP Vendor Helpdesk

    ReplyDelete
  2. Phenomenal blog. You put Good stuff. All the subjects were cleared up briefly. so quickly appreciate for me.Thanks for sharing. Duplicate Payment Recovery | AP Vendor Helpdesk
    Duplicate Invoice Audit

    ReplyDelete
  3. Get a non-binding offer and sign using Bank ID. Apply here. Fast application process. Instant offer. Up to $600.000. BankId. info for instant process ( watsapp +1 443 345 9339 or E-mail Atlasloan83@gmail.com }

    ReplyDelete
  4. HOW I GOT MY LOAN FROM THIS GREAT COMPANY

    Hello my dear people, I am Linda McDonald, currently living in Austin Texas, USA. I am a widow at the moment with three kids and i was stuck in a financial situation in April 2020 and i needed to refinance and pay my bills. I tried seeking loans from various loan firms both private and corporate but never with success, and most banks declined my credit ,do not full prey to those hoodlums at there that call them self-money lender they are all scam , all they want is your money and you will not hear from them again they have done it to me twice before I met Mr. David Wilson the most interesting part of it is that my loan was transfer to me within 74hours so I will advise you to contact Mr. David if you are interested in getting loan and you are sure you can pay him back on time you can contact him via email……… (davidwilsonloancompany4@gmail.com) No credit check, no cosigner with just 2% interest rate and better repayment plans and schedule if you must contact any firm with reference to securing a loan without collateral then contact Mr. David Wilson today for your loan.

    They offer all kind of categories of loan .
    Short term loan (5_10years)
    Long term loan (20_40)
    Media term loan (10_20)
    They offer loan like
    Home loan............., Business loan........ Debt loan.......
    Student loan.........., Business startup loan
    Business loan......., Company loan.............. etc
    Email..........( davidwilsonloancompany4@gmail.com)
    When it comes to financial crisis and loan then David Wilson loan financial is the place to go please just tell him I Mrs. Linda McDonald direct you Good Luck.......................

    ReplyDelete
  5. Get a personal loan Easy Loan's available here apply from $3,000 to $20,000,000 within 24 hours upon request. Other types of loans are also available in less than 48 hours. Contact me as needed. Contact Us At :abdullahibrahimlender@gmail.com
    whatspp Number +918929490461
    Mr Abdullah Ibrahim

    ReplyDelete
  6. Do you need Guarantee and affordable Loan? We give out personal loans business loan If yes Apply With Us and get fast approval today. Business and personal Loan no collateral apply now low interest rate of 2% no matter your location. If you are interested in getting a loan from us please email me back only this email: (Whats App) number: +919394133968 patialalegitimate515@gmail.com Mr Jeffery

    ReplyDelete
  7. Tak to rozhodně souhlasím. Já jsem psal diplomovou práci na slevové kupony a jejich využití a následně jsem to celé aplikoval v praxi jako stážista v jedné firmě. Tam jsem se dostal právě díky té diplomové práci, kde jsem dokázal, že se dokážu v marketingu trochu více orientovat, než většina mých současných vrstevníků. Nechci se sice nějak plácat po rameni, ale člověka to tak nějak potěšilo, když se firma vykašlala na dvě výběrová kola, ale vzala mě hned v prvním. :)

    ReplyDelete
  8. Tohle by měl být podle mě cíl všech, kteří nějakou praktickou práci píšou. Respektive cílem by mělo být psaní právě praktické práce a ne něčeho, co skončí někde v zásuvce. Mě třeba zajímaly investice do nemovitostí, a proto jsem se v diplomové práci věnoval tomu. Díky tomu mám jistotu, že i kdyby si ji nepřečetl nikdy jiný (což je dost pravděpodobné), tak to mělo i přínos pro mě.

    ReplyDelete